2005 Pathfinder 4.0 Engine Noise

The Gas and Diesel Engines - VQ40De, VK56DE, YD25DDTi, V9X, Transmission, Transfer Case, Oil, Differentials, Axles, Exhaust...

Moderator: volvite

Geo05pathfinder
Posts: 2
Joined: Fri Mar 07, 2008 5:30 pm

2005 Pathfinder 4.0 Engine Noise

Postby Geo05pathfinder » Sat Mar 08, 2008 7:38 am

I have a '05 Pathfinder with 43,000 miles. The engine has started making a metallic whirring noise at idle. It is not a belt squeak, but sounds like a turbine of a jet engine.

I have read a couple of posts on other sites, and they are saying this noise is the result of plastic camshaft belt tensioners in the engine breaking down prematurely. I was wondering if anyone else on this forum has experienced this noise and if they can confirm the camshaft tensioner problem. I have an appointment for service next week, and I would like to have some ammunition when I talk to the service manager.

I would also like to see how many others have had this problem and maybe contact Nissan as a group and get some resolution that way.

Thanks
George


User avatar
BMXPath
Posts: 360
Joined: Fri Oct 19, 2007 7:55 am
Location: Texas!

Postby BMXPath » Sat Mar 08, 2008 8:50 am

There may be a Nissan tech bulletin that applies to your noise...

http://x.nissanhelp.com/forums/Knowledg ... =10&page=2

NTB07-042 VQ ENGINE; BUZZING / WHINING NOISE
ALL NISSAN MODELS WITH VQ ENGINE; BUZZING / WHINING NOISE FROM TIMING CHAIN AREA
There is a buzzing / whining noise coming from one or both secondary timing chain /camshaft sprocket areas. The noise may increase with engine speed (RPM).

Geo05pathfinder
Posts: 2
Joined: Fri Mar 07, 2008 5:30 pm

Postby Geo05pathfinder » Sat Mar 08, 2008 3:05 pm

Thanks for the response. I went in and looked at the service bulletin and I think it explains my problem. I am taking it with me to the dealer for the repair.

SHAWNATGERBROCK
Posts: 209
Joined: Fri Sep 01, 2006 4:11 pm
Location: Portland OR

Postby SHAWNATGERBROCK » Sat Mar 08, 2008 10:16 pm

I have seen a couple clutch fan failures causing the fan to run at full speed all the time ...sounds like what your talking about ...or yea, belt idler/tentioner bearings seem to be comon also ..

me&pathy
Posts: 319
Joined: Sun Dec 23, 2007 12:35 pm
Location: California

Postby me&pathy » Sun Mar 09, 2008 12:24 am

does it go away when its warm out?

User avatar
SilverGhost
Posts: 321
Joined: Wed Jan 10, 2007 6:23 am
Location: Houston, TX

Postby SilverGhost » Sun Mar 09, 2008 4:34 am

I have an '06 with only 7500 miles on it (that's right, 7500!), and I've noticed the same noise. It is not a loose belt squeel. The noise occurs at startup in cooler ambient temperatures, then goes away after driving about five miles. And, that's the rub. It's about that far to the nearest dealer, so duplicating it for them is problematic. Guess I'll just have monitor it for a while.


Return to “R51 Engine, Driveline and Powertrain”